Kıyafetleri uzun süre kullanmak hem ekonomik hem de sürdürülebilir moda anlayışı açısından oldukça önemlidir. Fakat kıyafetler doğru şekilde bakılmadığı ve temizleme talimatlarına uyulmadığı takdirde eskimeye başlar. Bunun önüne geçilebilmesi açısından bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir.
İlk olarak ürününün yıkama ve bakım talimatlarının kontrol edilmesi önerilir. Genel olarak tüm kıyafetlerin üzerinde yıkama ve bakım talimatları yazar. Yüksek sıcaklıklarda yıkanan ürünlerin yapısında bozulmalar oluşabilir. Bu nedenle de düşük sıcaklıklarda yıkama yapmak, daha uzun ömürlü bir kullanım ortaya koyar. Ayrıca bazı hassas ürünlerin üzerinde ütüme yapılmaması ya da düşük sıcaklıklarda yapılması gerektiğini belirten bir ibare vardır. Seçtiğiniz kıyafetin üzerinde böyle bir talimat varsa, daha dikkatli olmanızda fayda var.
Yıkama talimatları kadar doğru ürünlerin seçilmesi de son derece önemlidir. Deterjanın kumaş türüne uygun özellik taşıması gerekir. Özellikle renkli çamaşırlar için uygun deterjan kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede ürünü daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Son olarak kıyafeti çıkardıktan sonra derhal asın ya da düzgün bir şekilde dolaptaki yerine yerleştirin. Eğer kıyafet kirli değilse yıkamak yerine birkaç defa daha giymeyi deneyin. Bu sayede kullanım ömrünü de uzatabilirsiniz.
Kıyafetlerde sıkça karşılaşılan problemler arasında pamuklanma yer alır. Pamuklanma, giysi üzerindeki küçük topakların bir araya gelmesidir. Pamuklanmanın oluşmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan ilki sürtünme ve aşınmadır. Özellikle uzun süreli kullanımlarda giysilerde pamuklanma görülür. Bunun önüne geçmek için kıyafeti kullanırken dikkat etmek gerekir.
Kıyafetlerde pamuklanma nasıl geçer sorusuna geçmeden önce bu durumun başlıca nedenlerini bilmek gerekir. Bazı kumaş türleri sadece dış etkenlerden kaynaklı değil, zamana bağlı olarak da pamuklanır. Özellikle uzun ömürlü kullanımlarda pamuklanma problemine rastlanır. Farklı materyallerin bir arada kullanıldığı kumaşlar pamuklanmaya yol açar. Bunun yanı sıra yüksek devirli ve sıcaklıkta yıkama yapmak, kıyafetlerin pamuklanma nedenlerinden bir tanesidir. Ayrıca bazı kumaş türleri doğası gereği pamuklanmaya müsaittir. Tiftiksiz ve yünlü kumaşlar, kolayca pamuklanan türlerden bir tanesidir.
Kıyafetlerde yıkama ve yanlış deterjan kullanımına bağlı olarak da pamuklanma ortaya çıkar. Kıyafetlerin sık sık yıkanması ve kalitesiz deterjan kullanılması kumaşın olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu nedenle deterjan ve yumuşatıcı seçimini dikkatli yapmak gerekir. Ayrıca aşırı derecede deterjan kullanımı da pamuk oluşmasında etkileyici bir faktördür.
Tüylenme probleminin en sık görüldüğü renkler arasında siyah başta olmak üzere gri, antrasit, kahverengi gibi koyu tonlar yer alır. Giysilerdeki tüy problemi oldukça belirgindir ve estetik açıdan rahatsız eder.
Siyah giysilerden yün ve pamuk gibi doğal malzemelerden üretilen kıyafetler oldukça fazla tüy toplar. Hatta siyah pantolonlar veya siyah hırkalar tüyleri adeta bir mıknatıs gibi çeker. Ayrıca kumaşın türü yün ve pamuk olmasa bile, beraber yıkanan çamaşırlar da tüylenmelere yol açar. Siyah giysilerde meydana gelen tüylenmenin önüne geçmek için yıkamaya çok dikkat etmek gerekir. Hatta mümkünse çamaşır makinesi yerine elde yıkayabilirsiniz. Bu sayede sadece tüy toplamanın önüne geçmekle kalmayıp, renklerin canlılığını korumasını da sağlayabilirsiniz.
Makinede yıkama işlemi yapılacaksa siyah çamaşırların tersine çevrilmesi gerekir. Özellikle pantolonlarda bu yıkama şekli son derece önemlidir. Siyah giysilerin tüy toplamaması için çamaşır makinesinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Eski çamaşır makinelerinde yıkama işlemi yapıldığında pamuklanma duruma sıkça rastlanır. Eğer makinenin filtre bölümünde bir tıkanıklık varsa kesinlikle temizleme işlemi yapılmadan çamaşır yıkanmamalıdır.
Kıyafetlerin üzerinde bulunan etiketler, çeşitli detayları sembolize eder. Bu bilgiler, kumaşın doğru bakım ve temizliğini yapmak açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla sembollerin doğru şekilde anlaşılması ve uygulanması gerekir. Talimatlara uygun hareket ederek, giysilerin daha uzun süre kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Kıyafetlerin üzerinde yıkama sıcaklığını belirten bir ibare bulunur. Genel olarak sıcaklıklar hakkında 30, 40, 60, 90 derece olacak şekilde bilgi verilir. Eğer kıyafetin üzerinde 30 derecede yıkanabileceği yazıyorsa, kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır. Çamaşır makinesinin sıcaklığını maksimum 30’a ayarlayarak, temizlik yapabilirsiniz.
Çizgi altında çapraz çizgi sembolü yıkama yapılmaması gerektiğini ifade eder. Genellikle hassas kumaş türlerinde bu sembol yer alır. Eğer kumaşta ütü işareti varsa bu kumaşın ütüleme yapmak için uygun olduğunu gösterir. Ancak ütü sembolünün üzerinde çarpı şeklinde işaret varsa, kumaş oldukça hassastır. Bu durumda ütüleme yapılmaması gerekir.
Bazı kıyafetlerin üzerinde el sembolü bulunur. Genellikle hassas ve dikkat gerektiren kumaşlarda bulunan el simgesi, ürünün çamaşır makinesine atılmaması gerektiğini ifade eder.
Üçgen şeklindeki semboller ağartıcılarla ilgili bilgiler verir. Üçgenin içi boşsa tüm ağartıcıları kullanabilirsiniz. Ancak üçgenin içinde yatay çizgiler varsa kumaş klorsuz ağartıcılarla yıkanmaya uygundur.
Renkli kıyafetlerin ilk günkü canlılığını ve formunu korumak oldukça zordur. Özellikle koyu renkler doğru şekilde bakım yapılmadığı takdirde canlılığını kaybeder. Bu durumun önüne geçmek için kıyafetleri uygun koşullarda yıkamak gerekir. Çamaşırlar için yüksek sıcaklık ve devir ayarının kullanılması önerilmez. Bu nedenle çamaşırı yıkarken 30 - 40 derece sıcaklık uygundur. Devir ayarı ise düşük olacak şekilde ayarlanır. Doğru şekilde yapılan ayarlamalar, çamaşırların rengini uzun süre korur.
Kıyafetlerde renk transferi de renk kaybının oluşmasına yol açar. Özellikle açık ve koyu renklerin bir arada kullanılması renklerin birbirine karışmasına yol açar. Bu nedenle de kıyafetleri açık ve koyu tonlar olmak üzere kategorilere ayırmanız tavsiye edilir.
Kıyafetleri yıkarken gösterdiğiniz özeni, kuruturken de devam ettirmeniz gerekir. Suni kurutma yöntemlerinin yerine doğal olanlara yönelebilirsiniz. Fakat gereğinden fazla güneş ışığının da renklerin canlılığına olumsuz etki edebileceğini belirtebiliriz. Bu nedenle kurutma esnasında da özenli hareket etmek oldukça önemlidir.